Zuid-Tirol/Dolomieten
Wandelbeschrijvingen
Hier staan linken naar de details van de wandelingen en uitstappen die we in dit gebied maakten.
- Rifugio Vajolet & Passo Principe (Grassleitenpass hütte)
- Rifugio Roda di Vael (Rotwand hütte) & Rifugio A. Fronza (Kölnerhütte) & Karersee
- Labyrinthsteig Latemar
- Drei Zinnen
- Rifugio Fonda Savio
- Mont Helm & Sillianer hütte
- Rifugio Bosi & Monte Piana
- Passo Tres Croci - Misurina
- Rifugio Zsigimondy
- Bufaure - Col de Valvacin
- Col Margherita
- Rifugio Passo delle Selle
- Rifugio Taramelli & Lach da le Selle
Verslagen
Hier staan linken naar de verslagen van de vakanties waarin we dit gebied bezocht hebben:
Map
Op de map staan de plaatsen/wandelingen aangeduid die we in deze streek (en omgeving) maakten. Op de iconen kan verder worden doorgeklikt naar meer details rond de bijbehorende activiteit.
Zuid-Tirol/Dolomieten
Ontstaan en geschiedenis
Het karakteristieke gesteente van de Dolomieten bestaat uit versteende koraalriffen uit het trias (circa 250 miljoen jaar geleden). Deze riffen werden door organismen en sedimenten in de prehistorische tropische zee Tethys gevormd. Door de botsing van de Adriatische met de Euraziatische plaat werd het complete Alpengebied omhoog geschoven en werden de Dolomieten een gebergte. Het is interessant om te zien dat de rotsformaties daarbij verschillende vormen hebben aangenomen. Het Sciliar/Schlern- en het Sellamassief hebben de vorm van een tafelberg. Ertussenin liggen uitgestrekte hoogvlakten, zoals de Alpe di Siusi/Seiser Alm. In schril contrast hiermee staan onder andere de massieven Tre Cime di Lavaredo/Drei Zinnen en Catinaccio/Rosengarten . Deze massieven hebben rotswanden vol spleten, wat wordt veroorzaakt door het feit dat het gesteente oorspronkelijk vulkanisch was.
Dit gesteente verweert sneller, waardoor kloven en afgeronde plateaus ontstaan. De enige overgebleven gletsjer in de Dolomieten is de Marmolatagletsjer in de provincie Belluno.
De Dolomieten en het dolomietgesteente zijn genoemd naar de Franse geoloog Déodat de Dolomieu (1750-1801), die het karakteristieke gesteente als eerste heeft beschreven. Daarvoor was de naam 'Monti pallidi' - 'bleke bergen' in zwang. Het eigenlijke, door Dolomieu beschreven 'dolomiet' is een mineraal dat bestaat uit calcium- en magnesiumcarbonaat. Dit mineraal is in verschillende hoeveelheden in de witgrauwe kalksedimenten van de Dolomieten voorhanden.
Natuurparken
In 2009 werden de Dolomieten uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Daarmee werd het natuurbeschermingsbeleid van de Zuid-Tiroolse provincie beloond. Grote delen van het Zuid-Tiroolse natuur- en cultuurlandschap worden in zeven natuurparken beschermd, waaronder vier in de Dolomieten.